Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. december 20., csütörtök

Kisugárzó fájdalom a fogcsiszolás után


„A férjemnek három hete csiszolta le a fogorvosa két hátsó rágó fogát korona feltételhez. Egy ideig ideiglenes fedés volt rajta, most három napja került rá a végleges korona. A fogcsiszolás után erős fájdalmai voltak, mindenre fájt és mindenhova kisugárzott, de két nap alatt elmúlt. Azt gondolta, az ideiglenes fedés miatt volt, ezért levette két nap után és végül is el is múltak a fájdalmak. A végleges korona felkerülése után két nappal megint kiújultak a fájdalmak, mindenhova kisugárzik, fejfájás, torokfájás, stb. Leginkább este jelentkezik. Azt szeretném megkérdezni, hogy a fogcsiszolás okozhat e ilyen fájdalmat, hogyan lehet kezelni mert az állandó fájdalomcsillapítás nem megoldható. Köszönöm.”


Kedves Hölgyem,

Látatlanban nehéz biztosat mondani, de valószínűnek tartom, hogy az egyik koronázott fog ideggyulladása áll a háttérben.
Ez okozhat komoly kisugárzó fájdalmat, fejfájást, stb.
A fogideg gyulladás nagyon meggyőző jele az esti rosszabbodás is. A kezelés: gyökérkezelés.

Ezt a legtöbb esetben el lehet végezni az új koronán keresztül is, persze jobb lett volna a végeges korona beragasztása előtt. A korona előkészítés során a fogakból méretük, tengelyállásuk, fogívben elfoglalt helyük szerint elegendő mennyiséget kell elcsiszolni ahhoz, hogy a későbbi kerámia korona megfelelően elférjen, jól zárjon, jó legyen a harapás.

Ha hidat készítünk, úgy kell csiszolni, hogy be lehessen ragasztani az elkészült fogpótlást, ehhez sok esetben több csiszolásra van szükség, mint egy szóló korona esetén, mert a híd pilléreket is egymáshoz kell hangolni.

Ha az orvos nem csiszol eleget, a korona nem lesz megfelelően esztétikus, vagy kellemetlen lesz a ráharapás, esetleg nem is lehet behelyezni a fogpótlást. Az anatómiai felépítés nagy szerepet játszik. Egy fogból ugyanannyit csiszolunk le egyik szájban és semmi baja nem lesz, máshol ugyanolyan csiszolás mellett mégis gyökérkezelésre van szükség egy közeli pulpakitüremkedés vagy kedvezőtlen tengelyállás miatt.

Az ideiglenes korona, illetve a végleges fogpótlás ideiglenes becementezése épp arra szolgál, hogy az időközben felmerült panaszokat, fájdalmakat még a korona végleges beragasztása előtt orvosolni lehessen.

Mielőbbi gyógyulást kívánok! dr. Pattogató Rita

2012. december 10., hétfő

Fogínygyulladás - lehet köze a bölcsességfoghoz?


„Tisztelt Doktornő, 

46 éves vagyok, évek óta fogínygyulladásban szenvedek, rendszeresen vérzett az ínyem fogmosáskor. A fogaim alul elöl kicsit mozognak. Fogorvosom mindig adott ecsetelőt az ínyemre, de a helyzet nem változott.

Így ment ez évekig, míg úgy begyulladt az ínyem, hogy kisugárzott a fájdalom a fülemig és a nyaki mirigyeimre is. Ekkor elmentem egy másik fogorvoshoz, aki először antibiotikummal elmulasztotta a gyulladást, majd több alkalommal alaposan leszedte a fogaimról a fogkövet, az ínyemnél is.

Parodontax fogkrémet kezdtem használni. A fogínyvérzésem elmúlt. Most azt tanácsolja új fogorvosom, hogy meglévő két bölcsességfogamat is ki kellene húzni, mert mellettük az ínyem kicsit meg van duzzadva, és jó táptalajt biztosíthatnak a jövőben a baktériumoknak, így megint begyulladhat az ínyem. 

Régi fogorvosom azt tanácsolja, amíg nem lesz újra panaszom, és nem vérzik az ínyem, hagyjam meg a bölcsességfogaimat, mert még "jól jöhetnek", előfordulhat pl, hogy a jövőben esetleg ha mondjuk koronára lenne szükségem, akkor a bölcsességfogamat lehetne használni, rá lehetne tenni a koronát, és így nem kellene fogbeültetésre "kényszerülnöm". 

Mit tanácsol? Kihúzassam a bölcsességfogaim vagy ne? Válaszát előre is köszönöm, Szilvia” 

Kedves Szilvia, 

Sajnos látatlanban nem lehetséges korrekt választ adni, ehhez szájvizsgálatra és röntgenfelvételre lenne szükség.

Így inkább csak gondolatokat tudok hozzáfűzni leveléhez: 

Amennyiben a bölcsességfogak nem tudnak megfelelően előtörni, veszélyeztetik, nekifekszenek vagy nyomják az előtte álló moláris fogat, folyamatosan gyulladt körülöttük az íny, ebben az esetben az eltávolítás mellett szoktak voksolni a szájsebészek és a Páciensek is. 

Ha panaszt egyáltalán nem okoz, nincs körülötte ínygyulladás, nem okoz másodlagos torlódást, nincs körülötte csont felszívódás, akkor általában nem kell eltávolítani. 

A döntést leginkább a Páciens panaszai és a panoráma röntgenen látható kép segíti. 

A fogínygyulladás kezelésében a legfontosabb az alapos otthoni és rendelői szájhigiénia (alapos fogmosás, rendszeres fogkőlevétel, ínygyulladás kezelése lézerrel vagy egyéb antimikrobiális terápiával, stb.). 
Azonban mindemellett előfordulhat, hogy a bölcsességfogak körüli ínytasakot konzervatív úton nem lehetséges kitisztítani. A generalizált ínygyulladás alapja a fogkövekben, szájhigiéniában, esetleg gyenge immunitásban keresendő. 
A bölcsességfog természetesen nem független a száj egészétől és a bölcsességfogak körüli tasakban reálisan megbújhatnak olyan baktérium flórák, amelyek az egész szájat folyamatosan felülfertőzik. 

Ha a rendszeres szájhigiéniai kezelés sorozatok mellett látható javulás következik be, de a bölcsességfogak körül az íny folyamatosan gyulladt és a konzervatív módszerek (kürettálás, antimikrobiális terápia, lézer, stb.) nem segítenek, természetes, hogy a fogorvos elgondolkodik e fog eltávolítása mellett. 

 Jó egészséget kívánva, dr. Pattogató Rita

2012. december 3., hétfő

Mire jó a vállas fogcsiszolás?


„Kedves Doktornő! Néhány hete írtam Önnek, amikor megkaptam a koronáimat illetve a hidat a felső hat frontfogamra. A koronákat gyorsan megszoktam, a híd sem annyira idegen már, bár nem szívesen rágok azon az oldalon, még mindig picit furi. Azt szeretném most Öntől kérdezni, hogy az normális dolog, hogy a szájpadlás felöl a koronák illetve a híd alatt lehúzodott picit az ínyem, gondolom nem a korona csúszott feljebb, a lényeg, hogy látszik egy kis rés a korona és az íny között, de csakis a szájpadlás felöl. Ez nem baj? Illetve ha ide belemegy egy kis kaja, sehogy nem férek hozzá, sem fogselyemmel, sem fogkefével. Várom válaszát, Köszönettel: Barbara” 

Kedves Barbara,

Látatlanban sajnos nem tudok biztosat válaszolni.

A modernebb vállas csiszolás esetén a fognyak – korona határa, azaz a fognyak váll alatti része az íny felett a szájpad felől látszódhat, kb. 0,5-1 mm re. Ebben az esetben a fognyak – korona átmenet, azaz ahogy a korona a vállra ráül teljesen sima, étel nem akadhat be, nincs perem.
A tökéletesen sima felszín az alapja annak, hogy a fogkő, lepedék stb ne tapadhasson meg a korona szélénél, így ne okozhasson ínygyulladást vagy másodlagos szuvasodást.

Az ilyen ínyszél feletti váll kialakítás parodontológiai szempontból kívánatos, hiszen ezen a területen nem az esztétika hanem az íny totális védelme a legfontosabb. Az íny leginkább úgy védhető, ha az esztétikus korona végződése íny feletti. (Sajnos ezt az orca, ajak felé néző területen esztétikai okból nem lehet megoldani, de a váll kialakítás íny alatt még mindig humánusabb mint a hagyományos csiszolás, mely ellen az íny visszahúzódással védekezik).

Amennyiben a csiszolás hagyományos módon, váll kialakítása nélkül, az íny alatti terület elcsiszolásával történt, akkor érezhető a korona pereme, hiszen a korona széle nem süllyed be a neki kialakított vállba és az íny is visszahúzódhat.
Az ilyen szituáció mindenképp nagy odafigyelést, alapos tisztítást igényel!

Javaslom, hogy kérdés vagy bizonytalanság esetén mindenképp keresse fel fogorvosát és beszélje át vele tapasztalatait, kérdéseit. Ha minden rendben van, legalább megnyugszik és át tudja beszélni a tisztítás lehetőségeit, ha pedig valami probléma van, akkor lehetőség nyílik a hiba kijavítására, így a későbbi problémák megelőzésére!

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita