Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. augusztus 26., csütörtök

Ideiglenes fogtömés utazás elött

"Külföldre utazom fél évre 1 hét múlva így nekem ez most nagyon sürgős lett. Elmentem egy fogászati kontrollra, ahol a jobb felső 6nál kis lyukat látott a doktornőm, amiről kiderült hogy sajnos nem is kicsi. Kaptam egy ideiglenes tömést, mert hogy szerinte ezt most még nem lehet betömni mert akkor szinte biztos hogy ki is jön,és nagy fájdalmaim lesznek. Mivel elutazom, és sokára jövök haza azt tanácsolta hogy fél évig ez az ideiglenes maradjon bent, s rágjak a másik oldalon. Neten utánanéztem és ezt mindenhol ellenjavallják. Ön szerint mennyi ideig nem lehet maradandó tömést betenni? Előtte nem okozott fájdalmat, ínyem nem vérzett be furás közben sem,f ájdalmam nincs és nem is volt."

Sajnos látatlanban, állapotfelmérés és röntgen nélkül nem tudom megmondani, hogy miért készült ideiglenes tömés a fogba.

Akkor javasolunk ideiglenes, gyógyszeres tömést, ha közben a havi kontroll egészen biztosan megoldható, hogy szükség esetén új ideiglenes tömést vagy végleges tömést helyezhessünk a fogba. Hosszú távú ideiglenes tömésre akkor lehet szükség, ha a fog még él, de nagyon mély a szuvasodás, mely eléri a pulpát (fogbélszövet), de esélyt látunk még a fog megmentésére gyökérkezelés nélkül. A gyógyszeres ideiglenes tömés alatt egy másodlagos dentinszövet kialakulására van esély (ez hónapokat vesz igénybe) és ezzel a gyökérkezelés még megúszható, a fog betömhető.

Létezik ideiglenes tömés hosszabb távra is (például üvegionomer cement) lehet, hogy Ön ilyen ellátást kapott, ez a típus jellemzően bent maradhat fél évig is.

Amennyiben bizonytalan, érdemes lenne ismét felkeresni a fogorvost, hogy megnyugató választ vagy megoldást kapjon és nyugodtan indulhasson útnak.

2010. augusztus 24., kedd

Fogbeültetés csontritkulás esetén

"Az lenne a kérdésem, hogyha valaki biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szed (Actonel Trio tabletta), akkor abba kell-e hagyni a fogbeültetés elött, illetve utána egy ideig? Ha igen, mennyi szünetet kell tartani?"

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, a biszfoszfonát gyógyszer szedése mellett történő implantáció nagyon gondos előkészítést igényel a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Biszfoszfonát szedés esetén az implantológus elküldi Önt Béta-Crosslaps tesztre. Ez egy vérvétel alapján készített teszt, mely a működő osteoclast sejtek (ezt állítják le a biszfoszfonát gyógyszerek) funkcióját ellenőrzi. Ennek alapján lehet következtetni a csont gyógyulási képességére.

Az állcsontok gyógyulási szempontjából normál értéknek a 350pg/ml és e feletti értéket tartják.

Amennyiben a Béta crosslaps teszt eredménye:

Kisebb - egyenlő 100 pg/ml – magas rizikó az osteonecrozisra

100-150 pg/ml; 100-200 pg/ml (különböző forrás más más értéket ad meg…) – közepes rizikó

Nagyobb - egyenlő 200 pg/ml – kis rizikó

Nagyobb - egyenlő 300 pg/ml – rizikómentes, implantáció lehetséges.

A biszfoszfonátok szedésének abbahagyásával havi átlag 25 pg/ml el növekedhet a béta cross laps teszt értéke. Ez egy átlag érték, nekünk volt páciensünk, akinek a gyógyszer abbahagyása után 2 hónapig nem mozdult az érték, majd a 3. hónaptól indult lassan felfele – még egyelőre nem került sor implantációra.

2010. augusztus 18., szerda

Fogfájás kezelése homeopátiával

"Elnezest, de nincsenek ekezetes betuim, ugyanis kulfoldon (Katarban) tartozkodom. Nagyon megorultem, amikor raleltem Onre! Jul. 6-an Magyarorszagon kicsereltek az amalgam tomest a bal also bolcsesseg fog elotti fogamban. 1 hetig fajdogalt utana meg a fogam, de kesobb elmult a fajdalom. Jul. 24. ota viszont immaron maskepp, de folyamatosan faj a fogam. A fajdalom nem eles, ugy erzem, mintha az allkapcsom fajna, hasogatna. Nem dagadt be az arcom es lazam sincs. Azt fontosnak tartom megemlitei, hogy itt (Katarban) allandoan megy mindenhol a legkondicionalo. Lehetseges, hogy huzatot kapott a fogam? Olvastam, hogy On most homeopatiat tanul. En is ezt a gyogymodot alkalmaztam, Hepar Sulfurt szedtem, de nem erzek javulast. Itt nem szeretnek fogorvoshoz menni, ezert ha tud, kerem, adjon tanacsot, mitevo legyek? Augusztus 15-en erkezunk vissza Magyarorszagra, 16-ra mar van idopontom a fogorvoshoz.

Valaszat es segitseget halas szivvel /foggal/ koszonom!

Tisztelettel

D. Anita"

Epp gep elott ert el levele, megprobalom en is ekezetek nelkul, jo gyakorlat J

A leirasabol arra kovetkeztetek, hogy elhalt a fog, vagy abba az iranyba halad a folyamat. Ennek oka tobb minden is lehet, a legkondi vagy a mely tomes vagy a ketto egyutt. Sokszor elofordul, hogy egy szuvasodas melyre terjed, de meg ugy tunik nem eri el az ideget. Ilyenkor megprobaljuk tomessel ellatni, hatha sikerul a fogat megmenteni. Sajnos az esetek egy reszeben ez mar nem sikerul, ezert kesobb megis gyokerkezelni kell a fogat.

A tomes utani elhuzodo fajdalom, es a most jelen levo kicsit mas jellegu fajdalom (altalaban raharapasra, melegre faj jobban, hidegre mar nem) erre utal.

Az elsodleges kezeles gyokerkezeles, mely a fog megnyitasaval jar, a folyamatot enelkul sajnos nem lehet levezetni. A hepar sulfur – amennyire en tudom – jo valasztas, ha egybekotjuk a gyokerkezelessel, ugyanis segiti a genny levezeteset. De jelenleg a gyokercsatornaban nagy valoszinuseggel elhalt fogbelszovet es bakteriumok vannak, ezeket muszaj eltuntetni onnan, hogy elinduljon a gyogyulas. A fogbel megnyitasaval tud csak a fogban a bomlo szovetek gazai miatti nyomas megszunni, a gyogyulas pedig a gyokercsatorna fertotlenitesetol varhato elsosorban.

A tomes utani elso heten, míg a fogban volt ideg, es esetleg idegi fajdalom jelentkezett, a tomes alatt tulerzekeny fogra a Hypericum C30 potencialban segithet. Ha most meg van idegi jellegu fajdalom, akkor talan most is, bar errol sajnos nem vagyok meggyozodve.

A fogaszati rutin szert az Arnica Montanat ugyancsak meg lehet probalni, C30 potencialban, ezt majd az augusztusi kezeles elott es utan is erdemes bevenni.

A homeopatias szerek valoban nagy segitseget jelentenek, de ebben az esetben a fog mechanikus megnyitasa es kitisztitasa az elsodleges, a homeopatia csak ezutan tud segiteni. A Hepar sulphuros es Arnicas elokeszites mindenkepp biztosabb es gyorsabb gyogyulassal kecsegtet. Az augusztus 15 mar nincs annyira messze, talan ezekkel a szerekkel „ki lehet huzni addig”. Ha nem, nincs mas megoldas, a fogat meg kell nyitni. Ha ez megtortenik, probaljak megkerdezni, hogy nyitva vagy zarva kezelne e az orvos. Ha lehet, jobb zarva kezelni, ez azt jelenti, hogy a gyokercsatornat meg abban az ulesben feltarjak, kitisztitjak es fertotlenito gyogyszerrel latjak el, majd lezarjak. A gyogyulas csak lezart foggal indul el.

Van aki nyitva hagyja a fogat, annak megnyitasa utan. Ennek egyetlen elonye, hogy a keletkezo genny utat talal maganak, igy a fajdalom egy idore biztosabban megszunik, mint zarva kezelesnel. Hatranya viszont, hogy ez csak tuneti kezeles, valodi gyogyulas nem indul el, sot a csatorna a szaj bakteriumflorajaval is telodik, ami bizonyos esetekben a fertotlenitest megneheziti. Persze ez is jobb mint az orult feszito fajdalom, ebben az esetben fontos figyelni, hogy mindig legyen egy apro vatta a megnyitott uregben, igy nem tomodhet el a csatorna bejarata. Esetleg egy fertotlenito szajoblogeto hasznalata is segit, hogy ne fertozodjon el a csatorna jobban.

Remelem nem lesz nagy problema míg hazaerkeznek, jobbulast es mielobbi gyogyulast kivanok Onnek!

2010. augusztus 9., hétfő

Elhúzódó vérzés foghúzás után

"Tegnap reggel húzták ki a fogam (jobb alsó 7-est), mert már nem lehetett megmenteni. Azt akarnám kérdezni, hogy az baj-e ha azóta is vérzik, de csak éppenhogy és hogy olyan érzésem van, mintha izomláza lenne az állkapcsomnak ha teljesen kinyitom (fájdalmam egyáltalán nincs, se lázam). Betartottam eddig azt h nem szívtam nem öblögettem. Csak meg akarok bizonyosodni, hogy nincs semmi baj, vagy pedig el kell menni ismét az orvoshoz. Előre is köszönöm válaszát."

Remélem azóta jobban van és elmúlt a vérzés.

A seb összehúzódása függ a kihúzott fog állapotától, nagyságától, a húzás helyétől és a műtét lefolyásától illetve a páciens általános egészségi állapotától is. Van akinek egy-két óra múlva már kutya baja, van akinek hosszabb ideig is szivárog több vagy kevesebb vér. Másnapra már általában a vérzés elmúlik. Ha egy kicsit tovább tart a vérzés, nem kell feltétlenül, hogy véralvadási problémája legyen, egy egyszerű aszpirin bevétele is akadályozza a normális véralvadást és elhúzódó vérzést produkál, de az is lehet, hogy nagyon nagy a sebfelület, mely nem képes ilyen gyorsan regenerálódni, ahány eset, annyi lehetőség.

Természetesen mindenképp ki kell zárni a vérzékenységeket okozó kórképeket. Ilyen háttérbetegség fennállása esetén a foghúzás különlegesen veszélyes beavatkozásnak számít, melyre gyógyszeres kezeléssel kell felkészülni.

Egészséges páciensek esetén azonban rendkívül hatékony kiegészítő szer foghúzás esetén az Arnica Montana homeopátiás gyógyszer. Az arnika csökkenti a fájdalmat, leröviditi a vérzést, gyorsítja a sebgyógyulást. Érdemes már a foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás elött is beszedni, majd utána azonnal és a tünetek fennállása idejére egy két napig. Az adagolásról és a szükséges potenciáról érdemes homeopata orvos vagy fogorvos tanácsát kikérni.

Látatlanban sajnos ennél nem tudok többet mondani, elhúzódó vérzés esetén mindenképp javasolt felkeresni a műtétet végző fogorvost.

"Igen azóta már jobban van a sebem, már nem is vérzik és már húzódik összefele rendesen.

Elég érzékenyek a fogaim körülötte és felül is, de gondolom ez azért van mert csak kihúztak egy fogamat.

Köszönöm szépen válaszát. "

2010. augusztus 2., hétfő

Érzékeny, fájdalmas gyökértömött fogak





"6 évvel ezelőtt törött le a bal felső 1-es 2-es fogam, majd akkor a gyökérkezelés után mindkettőre műanyag koronát tettek. Fél évvel ezelőttig nem is volt ezzel problémám,majd azóta egyre gyakrabban érzem,hogy az a két fogam érzékeny, hidegre, melegre, és az utóbbi időben már a beszédben is zavaró. Az érzékenységen kívül gyakran érzek lüktetést, nyomást, feszülést az állkapcsomnak azon a (felső) részén,ahol ez a két fogam van. Az ínyem nem vérzik sosem. Ezek a panaszaim általában 1 hétig tartanak majd elmúlnak és egy-másfél hónap múlva ismét jelentkeznek. Másfél éve készítettek róluk röntgent,és akkor a felvételeken halvány, kis méretű 1-2 fehér foltot mutatott a fogorvosom a gyökéren, illetve megállapította, hogy van egy kezdődő fogínysorvadásom is. Mi okozhatja ezeket a (számomra már elég kellemetlen és zavaró) panaszokat? Mit kellene tennem?


Okozohatja-e ezeket a panaszokat a növekvő bölcsességfogam? (még a felső fogsoromon nincsenek kint, az alsó fogsoromon már igen, 24 éves vagyok.)


Körülbelül 3 hónapon belül lecseréltetem mindkét koronámat,reménykedem benne, hogy nem lesz már "késő" akkor és nem kell kihúzni a fogaimat,ettől is nagyon félek.


Köszönöm előre is a válaszát és a segítségét! Tisztelettel: M. Dóra"




Kedves Dóra!



Egy röntgenfelvétel sokat segítene, hogy a panaszok mögötti indokokat biztosan meg lehessen találni. Fogorvosa is ezzel fogja majd kezdeni, mikor elmegy a koronákat lecseréltetni.



Így látatlanban csak tippelni tudok az elmondottak alapján.




A hideg érzékenységet nem tudom a gyökérkezelt fognak tulajdonítani, ez csak élő fogtól származhat. Talán a szemfog (3-as) fognyakánál lehet egy kis ínyvisszahúzódás (írta, hogy a fogorvos említett egy kis fogínysorvadást). A fognyak nagyon hamar érzékennyé válik hidegre, ennek kezelésére szerintem a legjobb mód, ha szenzitív fogak kezelésére alkalmas fogkrémet használ - pl Sensodyne, Elmex), illetve odafigyel a fogmosáskor arra, hogy a fognyakat ne vízszintesen súrolja, hanem körkörösen.




Nagyobb probléma viszont, a meleg érzékenység, illetve az időnként megjelenő lüktető furcsa érzés a gyökérkezelt metszőfogaknál - ez ugyanis baktériumok jelenlétére utal a gyökércsatornában. Itt nagy valószínűséggel újra ki kell tisztítani a gyökereket, eltávolítani a régi gyökértömést, átöblögetni, gyógyszerrel lezárni, újrafertőtleníteni a csatornákat. A fertőzés kiújulását jelzi, hogy a röntgenfelvételen a fogorvos gyökércsúcsi gyulladást talált. Ha a gyökereket sikerül ismét gyökértöméssel ellátni, akkor lehet majd új koronát készíteni.



Én új koronát csak akkor tennék fel, ha a gyökerek egészen biztosan rendben vannak, az új gyökértömés után legalább három hónapja már teljesen tünetmentesek és röntgenen is gyógyulás, csontosodás jele látszik.




Amennyiben a koronacserét úgyis csak hónapok múlva tervezi, talán érdemes lenne a gyökértömés cserével már most elkezdeni a kezelést, ha valóban fertőtleníteni kell a csatornát, ez több ülést is igénybevesz. Ha fél a fogai elvesztésétől, akkor semmiképp ne várjon a kezeléssel hónapokat, a gyökércsúcsi gyulladás ugyanis gócot jelent, a gyulladás körül egyrészt pusztul a csont, ami a helyi szinten rontja a fog prognózisát, másrészt a góc, mint fertőzőforrás az egész szervezetre kihat, így kezelését, hacsak lehetséges mielöbb jó elkezdeni.




A bölcsességfogára nem gyanakodnék a leírt tünetek szerintem nem állnak ezzel öszefüggésben, egy panoráma röntgen felvétel alapján könnyen megmondható, hogy hol tartanak a bölcsességfogak az előtörésben.




Remélem segítik Önt e fenti válaszok,






"Kedves Doktornő!



Köszönöm a válaszát és a felvilágosítást,azt hiszem hamarosan elkezdem a kezeléseket,még mielőtt nagyobb probléma lenne belőle.



Üdvözlettel,további jó munkát kíván: Dóra"